ZAPADNA ASTROLOGIJA
Astrology = astral + study = study of the stars (studij o zvijezdama)

Astrologija ima povijest staru 4000 godina, a vuče korijene iz drevne Mezopotamije. Mezopotamci su imali izrazito razvijenu matematiku i astronomiju koje su osnova teorije astrologije. Tamo je započelo usvajanje vjerovanja u planetarne energije kao božanske, te su štovali boga Sunca, Mjeseca i mnoge druge. Korak naprijed u astrologiji napravili su Egipćani. Oni su doživljavali ovozemaljski život kao pripremanje duše za 'onaj svijet', a planetarni principi također su bili odraz božanskoga. U Egiptu je stvoren prvi zodijak. Izvanredan prilog razvoju astrologije dali su stari Grci svojim razvojem filozofije. Kako su Tales, Pitagora, Anaksagora, Platon i drugi proučavali pojave na nebu, došlo je do postavljanja temelja modernoj astrologiji. Razvijena je teorija o četiri elementa (Ptolemej) koji vladaju svijetom, to su voda, vatra, zemlja i zrak. Isto tako stvoren je zodijak kakvoga danas poznajemo (dvanaest znakova). Daljnji razvoj astrologije dogodio se za vrijeme Rima. Car Augustin je bio prvi koji je javno dao izraditi svoj horoskop i pustio u opticaj novčić sa znakom u kojem mu je bio smješten Mjesec (jarac).

Astrologija se razvijala diljem zemaljske kugle od Indije, Kine sve do Južne Amerike. Mnogi srednjovjekovni majstori astrologije, poput Nostradamusa i Johna Deea, svojim su kvalitetnim radom pridonijeli popularnosti astrologije. U srednjem vijeku astrologija je bila privilegij kraljeva, imućnih i ljudi na visokim položajima (baš lijepo da nam je danas svima dostupna...).

Astrologija je danas u svijetu vrlo cijenjena i priznata ezoterijska disciplina, koja ima za svrhu i cilj približavanje istine čovjeku, a samim time i slobode. Poznati studij astrologije je Faculty of Astrological Studies sa sjedištem u Engleskoj, no postoje i mnogi drugi diljem svijeta. Upotreba astrologije seže od psihološke i medicinske analize (astropsihologija i astromedicina) pa sve do predviđanja konkretnih događaja.

Ulaskom u eru vodenjaka, astrologija se punom snagom vraća na scenu. U nas možemo očekivati ozbiljniji i znanstveniji pristup cijelom predmetu.

Činjenica je da je čovjek kao biološko biće određen svojim genima, obiteljskim utjecajima, okolinom u kojoj se razvija itd. Ipak, svima nam je poznato da postoji nešto osebujno u svima nama i da braća odrasla pod istim krovom ipak odrastaju u različite ljude... Svaki čovjek je jedinka s jedinstvenim potencijalom i kreativnošću koja se ne može 'racionalno' objasniti. Neki od nas nose u sebi umjetnički, neki filozofski, neki sportski talent... svi se u životu izražavamo na različite načine, neki inteligentnom komunikacijom, neki ispoljavanjem emocija, neki kroz stav...i svi imamo neke duboke motive za to. Neki su životni putovi 'obasuti ružama', neki 'trnoviti', neki pak izrazito neobični, što je sve odraz naših djelovanja u prošlim inkarnacijama (karma).

Astrologija nudi za sada najjasnije rješenje u objašnjavanju različitosti u ljudskom ponašanju. Ona objašnjava zašto smo baš takvi kakvi jesmo, zašto živimo život koji živimo... Najbliža definicija astrologije bila bi ta da je ona JEDINSTVENI SUSTAV INTERPRETACIJE PLANETARNIH I MEĐUPLANETARNIH UTJECAJA NA LJUDSKO PONAŠANJE I POJAVE NA ZEMLJI.

Kako astrologija funkcionira?

Postavka astrološke teorije leži u tome da svaki planet sunčevog sustava posjeduje određenu kvalitetu tj. vrstu energije koja utječe na život na Zemlji. Solarnu (sunčevu) energiju vrlo je lako doživjeti, osjećamo je kao toplinu, vidimo kao svjetlost... Lunarnu (mjesečevu) energiju opažamo kod pojave plime i oseke, mjesečnog ciklusa kod žene itd. Tako i ostale planete djeluju na naš Planet... Položaji tih nebeskih tijela, tj. Sunca, Mjeseca, Merkura, Venere, Marsa, Jupitera, Saturna, Urana, Neptuna i Plutona, u odnosu na Zemlju u svakom trenutku vrše specifičan utjecaj. Taj utjecaj se, zbog cikličnog kretanja planeta, mijenja iz trenutka u trenutak.

Sada... zamislimo kako su u trenutku nečijeg rođenja planete našeg sustava u određenom položaju. Njihove energije djeluju na zemaljsku kuglu. Kako dijete dolazi na svijet poprima dio te energije na sebe te je nosi sa sobom kroz život kao šifru ili kod. Kao da netko na praznu ploču ispiše tu šifru i ona postaje obilježje te osobe. Šifra je specifična i unikatna (kako ne postoje dva identična trenutka). Taj položaj planeta, u odnosu na Zemlju i planete međusobno, je astrološka ili natalna karta. Njome su predodređene naše ljudske osobine i mogućnosti koje su nam potrebne da ispunimo svoju sudbinu u ovome životu. Naravno, postoje i drugi faktori u formiranju osobnosti koje astrologija nikako ne isključuje... Jer na 'ploču' će biti ispisani i mnogi drugi kodovi...


Razumijevanje NATALNE KARTE može vam pomoći da otkrijete što je to jedinstveno u vama i kako ćete na najbolji mogući način izraziti svoj potencijal. Pravilnom interpretacijom vaše natalne karte dobit ćete odgovore na pitanja emocionalne, poslovne, financijske, psihološke prirode... Saznat ćete što je to čemu težite i kako najlakše doći do toga, a da je i u skladu sa vašom pravom prirodom i sudbinom.

Osobni horoskop izrađuje se na osnovu datuma, mjesta i točnog vremena rođenja osobe.

Analizom KARMIČKOG HOROSKOPA dobit ćete uvid u karmičke, odnosno sudbinske utjecaje koji definiraju vaš život. Također bit će vam razjašnjeno kako su oni stvoreni i data smjernica kako ih razriješiti. S obzirom da je naša budućnost kombinacija utjecaja sudbine i naše slobodne volje, interpretacijom karmičkog horoskopa utvrđujemo što je to u našem životu predodređeno i što moramo kao takvo prihvatiti i koje su to situacije na koje možemo utjecati slobodnom voljom.

Za uvid u trenutno razdoblje i prognozu u budućnosti analiziraju se TRANZITI planeta na natalnu kartu. Preko njih dobivamo uvid u određeno razdoblje života, odnosno moguće je vidjeti kada će određene situacije određena natalnom kartom postati aktualne.

Godišnju prognozu moguće je dobiti i analizom SOLARNOG HOROSKOPA koji vrijedi za jednu solarnu godinu, tj. od rođendana do rođendana.

Analizom USPOREDNOG HOROSKOPA ili SINASTRIJE moguće je utvrditi astrološku kompatibilnost partnera, te dobiti uvid u 'sudbinu' veze. Te 'veze' su najčešće emocionalnog karaktera, no mogu biti i poslovne, obiteljske, prijateljske...

Pomoću HORARNE ASTROLOGIJE moguće je dobiti konkretan odgovor na konkretno pitanje poput: 'Gdje je izgubljeni predmet?, Da li je mudro sada investirati u nekretnine?, Da li me voli?, Da li će se zalutali pas vratiti?' itd, itd...