SNOVI

Od svih disciplina proricanja, interpretacija snova je zasigurno najstarija. Prva pisana 'Sanjarica' potiče iz drevnog Egipta. Egipćani su vjerovali da su snovi božanske poruke ljudima i pridavali im posebnu važnost. Grci su takodjer vjerovali u važnost snova, te su koristili njihove poruke kao pomoć u liječenju ljudi. Mnoge druge kulture koje su proučavale postojanje i putovanje duše kroz ovaj ljudski život (Indija, Tibet, američki indijanci…) doprinjele su razvoju interpretacije snova. Veliku zaslugu za dovođenje te teorije do vrhunca imaju S. Freud i C.G. Jung, koji su na svojim istraživanjima utemeljili modernu terapiju snovima.

Danas snove definiramo kao ‘stanja svijesti koja se događaju za vrijeme spavanja'. Ti su događaji najčešće vizualni, no mogu biti i akustični i senzualni. Dokazano je da svi ljudi sanjaju, no postoje oni koji se vrlo malo ili uopće ne sjećaju svojih snova. Da bi ih lakše zapamtili, dobro je voditi 'dnevnik snova' u koji se san zapisuje odmah nakon buđenja. Na taj način moći ćete voditi evidenciju svojih snova i vidjeti koje se poruke najčešće pojavljuju i kroz koje simbole. Ova je medoda vrlo učinkovita jer vam omogućuje da istražite svoju podsvijest, te shvatite na koji način božanski um tj. Apsolut komunicira s vama.


Snovi su najčešće:

  • odraz naših težnji, skrivenih želja ili strahova
  • snovi kroz koje se naša podsvijest ‘prazni’, tj. poruke iz podsvijesti našem svjesnom umu (to su obično snovi u kojima se suočavamo s nekim realnim životnim problemom.)
  • proročanski snovi (oni koji su nosioci određenih poruka u obliku simbola i upućuju na nadolazeće događaje)

Za interpretaciju budućih događaja potrebno se usredotočiti na proročanske snove. Snovi koje je sanjala osoba pod utjecajem droge ili alkohola, ne uzimaju se u obzir u takvoj interpretaciji.