TAROT

Jedan od najkvalitetnijih sredstava proricanja je tarot.

Postoje debate oko podrijetla tarota. Moje je stajalište da su njegovi početci vezani uz židovski mistični sistem Qabalah (Kabala). Tu vezu možemo uočiti kroz analizu Velike i Male Arkane i kabalističkog Drveta Života. Grupa filozofa iz 18.st. u svojim proučavanjima o podrijetlu tarota došla je do zaključka da je u njegovom razvoju bitnu ulogu odigrao i drevni Egipat. Ustanovljena je veza između simbola karata i drevne egipatske knjige magije 'Book of Thoth'. Grupe Roma na svom putu iz Indije preko Perzije donijeli su tarot kao sredstvo proricanja u Europu gdje je on u 14. st. i usavršen. Preko tarota bili su savjetovani od kraljeva do običnih građana. U njegovom razvojnom putu mnogi su narodi odigrali ulogu, tako da u sistemu tarota pronalazimo tragove od istočnih do američkih utjecaja.

Mnogi skolastici, umjetnici i ostali koji su proučavali viša stanja svijesti pridonjeli su njegovom razvoju. Tako npr. 1888. g., grupa skolastika je formirala društvo nazvano 'Hermetic Order of the Golden Dawn' (hermetički red Zlatna Zora) koje je definiralo značenje tarota. Prema njima, tarot je centralni ključ za cijelu filozofiju koja se sastoji od aspekta astrologije, numerologije, ritualne magije, proricanja i alkemije, za koje se smatralo da su grane ezoterije. Zanimljiva je činjenica da je tarot kao sredstvo razvoja svijesti koristio i C. G. Jung.

Tarot koji danas poznajemo sadrži 78 karata s vizualnim likovima koji predstavljaju sile koje utječu na ljudski život. Te sile su sve pojave, događaji, osjećaji i ideje koji sačinjavaju materijalni svijet znan kao ljudsko postojanje. Karte su medij, a vizualni likovi na njima prenosioci vibracije Apsolutnog uma s kojim se preko tarota povezujemo. Ti likovi su u međusobnoj povezanosti. Tarot nam kroz svoj sistem nudi objašnjenje i interpretaciju svakog utjecaja na ljudski život.

Proučavajući simbole tarota kao putokaz u našem osobnom razvoju, on nam dozvoljava da istražimo područje naše unutarnje stvarnosti, koristeći maštu kao sigurno prevozno sredstvo.

Tarot nam pomaže razjasniti misli, iznijeti osjećaje na površinu i isto tako dati ideje i mogućnosti izbora kako bi pravilno djelovali. On je kompleksni i integrirani jezik simbola koji povezuje kolektivno nesvjesno i čitav ljudski život s Univerzalnom silom života. Takva veza funkcionira zato što je osoba koja zna pravilno čitati razvila svoju osobnu vezu sa simbolima karata. Na taj način, čitač može 'oslikati i doživjeti' klijenta i njegovu energiju.

 

S tarotom 'putujemo kroz vrijeme', tj. vi kroz jedno čitanje dobivate jasnu sliku vaše sadašnje situacije, utjecaja iz prošlosti koji su doveli do te situacije te naznaku o nadolazećim utjecajima s kojima ćete se susresti u budućnosti. Bitno je znati da budućnost donosi svoje i neki dagađaji su neminovni, no isto tako, uz vaše pravilne odluke i angažiranje slobodne volje, svoj život možete uvijek usmjeriti ka najpovoljnijem ishodu.